Bidrag från Stiftelsen Tre Smeder fortsätter stärka barns rätt till kultur, rörelse och delaktighet


Stiftelsen Tre Smeder har i årets första ansökningsomgång beviljat totalt 447 013 euro i bidrag till 65 olika verksamheter i Helsingfors. Ansökningsomgången omfattade kategorierna småbarnspedagogik och grundläggande undervisning samt andra stadiet och fritt bildningsarbete. Bidragens storlek varierade från 600 euro till 60 000 euro.
Merparten av mängden beviljade bidrag gick till kategorierna småbarnspedagogik och grundläggande utbildning medan de högsta enskilda beloppen tilldelades aktörer inom andra stadiet och det fria bildningsarbetet. Bland projekten och verksamheter, inom kategorin småbarnspedagogik och grundläggande utbildning, möjliggör bidragen bland annat att barn- och unga kan erbjudas vintersportdagar, teaterbesök och första hjälpen kurser med mera.
Sedan några år tillbaka har stiftelsen delat upp ansökningsomgångarna i två, där kategorierna småbarnspedagogik & grundläggande undervisning samt andra stadiet och fritt bildningsarbete ansöker i mars. Syftet är att ge verksamheterna bättre planeringsförutsättningar i linje med läsåret, vilket visat sig ge positiva resultat.
– Vi får tydliga indikationer från de som ansöker om bidrag från oss att det nya ansökningsförfarandet underlättar dessa verksamheters planering och genomförande. Vi är mycket glada för att än en gång märka hur våra bidrag är med och möjliggör att såväl små som stora organisationer och föreningar i Helsingfors kan fortsätta med sin viktiga och mångsidiga verksamhet, givetvis på svenska, säger stiftelsens ombudsman Patrik Lerche.

Kraftsamling för att upprätthålla verksamheten Starten
Det högsta enskilda bidraget på 60 000 euro tilldelades Sveps Ungdomsverkstad. Den beviljade summan är uppdelad i två delar där 30 000 euro går till Sveps ordinarie verksamhet och den andra delen om 30 000 euro till projektet Starten, som även mottagit bidrag från bland annat Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.
Starten, som grundades år 2011, är en del av Sveps Ungdomsverkstads verksamhet med syftet att erbjuda en trygg social gemenskap som ger nycklar och verktyg åt unga i samhället att ta tag i sin vardag och bli en aktiv del av samhället. Målet är att deltagarna efter en period på Starten upplever att de mår bättre och känner att de fått tillbaka kontrollen över sina egna liv.
Bidraget till Starten är en engångsföreteelse. I december 2024 kom ett oväntat beslut från STEA om att inte fortsätta finansieringen av Start verksamheten. I samband med det hamnade Starten i ett mellanläge där ingen finansiering för år 2025 funnits. För verksamhetsledare Tariku Ahlfors var det viktigt att verksamheten inte skulle påverkas trots problem med finansieringen, vilket resulterade i en intensiv period för att ansöka om krispengar från bland annat Stiftelsen Tre Smeder.
– Det är viktigt att förstå att detta är krispengar som vi nu erhållit från Stiftelsen Tre Smeder och även andra fonder. Under nästa år är det kommunernas ansvar att möjliggöra att vår Start verksamhet kan fortsätta. Vi vet att våra resultat är goda, och verksamheten behövs för de svagaste i samhället, vilket även kommunerna vittnar om. Samtidigt har vi en god förståelse för att även kommunerna har begränsade tillgångar och budgetförhandlingar kräver god framförhållning. Nu gäller det att se till att Starten inkluderas i nästa års budgetplaner, säger Tariku Ahlfors, verksamhetsledare på Sveps Ungdomsverkstad.
Stiftelsen Tre Smeders följande ansökningsomgång är i september. Då omfattas alla övriga kategorier, förutom de som har haft ansökningsomgång i mars. Du kan läsa mer om ansökningsförfarandet här.
De tio största beviljade bidragen under ansökningsomgång i mars
- Naturskolan Uttern, 10 000 euro. Bidraget går till den läroplansenliga undervisningen i Helsingfors och huvudstadsregionen, med fokuset att stödja och komplettera den ordinarie undervisningen, stärka barnens naturintresse och -känsla samt öka deras miljömedvetenhet.
- Hem och Skolas verksamhet vid Cygnaeus-enheten (Grundskolan Norsen), 11 000 euro. Bidraget går till att stärka gemenskapen och arbeta för vi-andan i skolan, förebygga utanförskap och mobbning bland barnen, samt erbjuda meningsfull och trygg eftermiddagsverksamhet på svenska.
- Johanniterhjälpen i Finland r.f., 12 000 euro. För att erbjuda avgiftsfria förstahjälpen kurser till svenskspråkiga skolor, främst grundskolor, i Helsingfors. I viss mån erbjuds kurserna också till språkbadsskolor.
- Minerva Hem och Skola r.f. 13 500 euro. Understöd för bland annat kulturupplevelser, material och utflykter samt för verksamhet som stödjer gemenskapen i Minervaskolan, Minerva förskola och daghemmet Apollo i Tölö, Helsingfors.
- Barnavårdsföreningen, 15 000 euro. Understödet används till den förebyggande skolverksamheten för svenskspråkiga grundskolor i Helsingfors. Målsättningen och syftet är att med hjälp av gruppverksamhet stödja elever med specifika behov i deras utveckling, stärka välmående och självkänslan samt förebygga marginalisering och psykisk ohälsa.
- Understödsföreningen för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors, 20 000 euro. För flertalet studieresor för skolklasserna i åk 1 till åk 9.
- Munksnäs svenska skolförening rf, 31 000 euro. Bidraget används främst till projektet “Vårt skolhus” men även ordinarie verksamhet som elevverkstäder, material, bidrag för skolutflykter och exkursioner med mera.
- Brändö gymnasium, 44 500 euro. Bidraget används till lägerskola, tutorlägerskola, årskursdagar, studieguide, årsberättelse, litteratur, lärarnas planeringsdagar, marknadsföringsmaterial och studieresor.
- Föräldraföreningen Hem och skola i Tölö rf, 45 000 euro. Bidraget används till verksamhet initierad av studerandekåren, studerandekommittéer och studieresor i anknytning till undervisningen vid Tölö gymnasium
- Sveps Ungdomsverkstad, 60 000 euro, för såväl ordinarie verksamhet (30 000 euro) som för projektet Starten (30 000 euro), där det senare är ett ettårigt extrabidrag.
För mer information:
Patrik Lerche
Ombudsman, Stiftelsen Tre Smeder
patrik.lerche@tresmeder.fi
0400 418 879